ARHIVA BROJEVA

STO GODINA OD POČETKA PRVOG SVETSKOG RATA

2014. godina – je godina u kojoj se obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Tenzije i sporovi, njihovi uzroci i razlozi, koji mogu predskazati eventualne oružane sukobe, odnosno dovesti do njih – zaslužuju ozbiljnu pažnju međunarodnog prava.

Uprkos činjenici da brojni međunarodni akti (i kompletno međunarodno pravo) – nisu uspeli da spreče izbijanje ratova (ni Prvog, ni Drugog svetskog rata, ni mnogih drugih većih ili manjih sukoba), ipak je ostvaren izvestan napredak (po pitanju ograničenja "zveckanja oružjem") zahvaljujući (upravo) razvoju međunarodnog prava. Ili, još konkretnije (da citiramo jednog od autora, uvaženog profesora Dimitri Galuškova) – "Pod uticajem Prvog svetskog rata, uloga i položaj međunarodnog ratnog prava – znatno su izmenjeni. Naime, upotreba vojne sile nije više bila zakonito političko sredstvo i manifestacija tradicionalne suverenosti država, a agresivni rat je potpuno zabranjen."

Prvi svetski rat je dakle, značajna prekretnica u međunarodnom pravu (on je, na žalost, kao i svaki rat - i još mnogo više od toga, ali zadržaćemo se na pravno-istorijskom aspektu), a sto godina od njegovog otpočinjanja predstavlja važan jubilej i dobru priliku da se podsetimo prošlosti, uočimo greške, kompariramo ih sa sadašnjošću i pokušamo da ih izbegnemo, tražeći najbolja rešenja za bolju budućnost.

U Srbiji, ovaj jubilej obeležava se održavanjem međunarodnih skupova i izdavanjem prigodnih publikacija.

Izdavačka kuća INTERMEX, zajedno sa INSTITUTOM ZA UPOREDNO PRAVO i ZAVODOM ZA UDŽBENIKE, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića – priključuje se obeležavanju ovog jubileja, organizovanjem

Međunarodne konferencije

BEOGRAD – ANDRIĆGRAD
28, 29. i 30. juna 2014. godine

i objavljivanjem Zbornika radova

Sto godina od početka Prvog svetskog rata

ISTORIJSKE I PRAVNE STUDIJE

Pedeset i četiri autora, uvaženih stručnjaka iz oblasti prava, istorije, sociologije, politikologije i dr. iz Srbije, Rusije, Amerike, Austrije, Italije, Francuske, Albanije i Slovenije, u četrdeset i šest članaka, podeljenih u četiri grupe, na skoro osamsto strana, obrađuju ovu kompleksnu tematiku.

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa