ARHIVA BROJEVA

PRIMENA ODREDBE ČLANA 187b ZAKONA O POLICIJI

Borivoje Živković, sudija Apelacionog suda u Beogradu u penziji

 

Apstrakt: Osnovna plata je proizvod osnovice za obračun plate koju utvrđuje svojom odlukom Vlada i koeficijenta koji se utvrđuje za radna mesta koja se dele na platne grupe i razrede. Кoeficjent plate jeste numerički faktor uticaja radne aktivnosti određenog radnog mesta na platu policijskog službenika na tom radnom mestu. On se sastoji iz zbira:

-    osnovnog koeficijenta u značenju koeficijenta platnog razreda u okviru platne grupe, odnosno to je jedan numerički ekvivalent platne grupe i platnog razreda koji izražava specifičnost i zahtevnost obavljanja posla, u okviru odgovarajuće platne grupe.

-    i dodatnog koeficijenta koji čini koeficijent kategorizacije i korektivni koeficijent.

Policijski službenik posle raspoređivanja zadržava osnovnu platu raspoređivanja po aktu iz člana 9. stav 2. i člana 22. stav 6. u vezi člana 187b Zakona a utvrđuje mu se osnovna plata. U članku su izloženi razlozi pro et contra na temu usklađivanja plate

Ključne reči: osnovna plata policijskih službenika zadržana osnovna plata, utvrđena plata, usklađivanje plate. sredstva u budžetu, obračunska metoda, neopravdana razlika. diskriminacija rešenje o plati.

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa