ARHIVA BROJEVA

NARODNA BANKA SRBIJE Refinansiranje kredita

Instrukcija Narodne banke Srbije
o refinansiranju kredita

– Zamenite skuplji kredit jeftinijim, bez administrativnih procedura – 

 

25.03.2021.

Zahvaljujući kontinuiranom i znatnom padu kamatnih stopa, sve je veća potražnja kredita za refinansiranje, kojima korisnici zamenjuju skuplji kredit jeftinijim. Ipak, refinansiranje, odnosno prevremena otplata kredita zahteva poštovanje ugovorene procedure i određeno vreme.

Naime, prema dosadašnjoj praksi, korisnik koji želi da prevremeno otplati kredit putem kredita za refinansiranje koji dobija od druge banke, mora da preduzme niz aktivnosti.

Najpre, u skladu sa uslovima iz ugovora, nekoliko dana pre prevremene otplate treba da podnese zahtev za prevremenu otplatu, zatim da zahteva potvrdu o stanju duga na određeni dan, te da s tom potvrdom ode u banku od koje zahteva kredit za refinansiranje.

Kada mu kredit bude odobren, potrebno je da novac, u skladu s potvrdom o stanju duga, bude prenet na račun partije kredita kod banke čiji se kredit refinansira.

Ipak, i pored svih ovih preduzetih aktivnosti, može se desiti da kredit ne bude u potpunosti otplaćen, usled moguće neusaglašenosti podataka o stanju duga (budući da se ti podaci mogu promeniti na dnevnom nivou) ili iz nekih drugih razloga.

Pored toga, u praksi se neretko dešava da korisnici ne ispoštuju ugovorenu proceduru, odnosno da ne podnesu zahtev za prevremenu otplatu, ne pribave potvrdu o stanju duga i sl., usled čega kredit ne bude zatvoren, te dođu u situaciju da neko vreme otplaćuju dva kredita istovremeno.

 

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa