ARHIVA BROJEVA

PRAVA I OBAVEZE VLASNIKA POSEBNIH DELOVA U STAMBENIM ZGRADAMA NOVI ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA

Mr Radmila Bosanac, advokat

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, zamenjuje prethodni Zakon o stanovanju i Zakon o održavanju stambenih zgrada, i takođe rešava pitanje nosilaca stanarskog prava, odnosno pravo zakupa na neodređeno vreme na stanovima u svojini građana, tako da praktično imamo tri zakona objedinjena u jednom.

Potreba za donošenjem novog zakona proistekla je zbog promene društveno-ekonomskih odnosa tako da su dosadašnja rešenja postala neodgovarajuća, a i iz potrebe za detaljnom i preciznijom regulativom u ovoj oblasti.

Nekako najveće promene su u regulativi prava i obaveza vlasnika posebnih delova u stambenim zgradama i samoj organizaciji stambene zgrade. Privatizacija koja je sprovedena na stanovima i drugim posebnim delovima stambenih zgrada, putem otkupa stanova i prodaje poslovnog prostora od strane javnih komunalnih preduzeća koja su imala pravo raspolaganja nad istim, kao i povraćajem bivšim vlasnicima u postupku restitucije poslovnog prostora kojim su upravljala javna preduzeća. Međutim, ovu privatizaciju nisu propratili propisi o održavanju stambenih zgrada, što se u praksi ispoljilo kroz dalje oslanjanje vlasnika na društvenu zajednicu kada je u pitanju uređenje stambene zgrade, a naročito dvorišta, odnosno zemljišta oko zgrade, koje je sada takođe prešlo u svojinu vlasnika stanova i lokala i drugih posebnih delova zgrade, tako da je i upravljanje odgovarajućim prostorom oko zgrade prešlo na samu stambenu zgradu.

Pravne izreke

PropisiZakoni Republike SrbijePropisi onlineSudska praksaCarinska tarifa